Comunicat de presă: REINTEGRARE SOCIALĂ LA SEINI Cod SMIS: 123425

Comunicat de presă REINTEGRARE SOCIALĂ LA SEINI Cod SMIS: 123425

Obiectivul general al proiectului „Reintegrare Socială la Seini” este îmbunătățirea calității vieții populației orașului Seini. Scopul proiectului este de a oferi, în special grupurilor vulnerabile, servicii sociale de asistență comunitară de calitate și posibilități diverse educative, de recreere și socializare, de petrecere a timpului liber, precum si de a îmbunatații calitatea spațiilor publice urbane (strazi, parcări și parc public) prin abordare integrată a problemelor de la nivel urban, creându-se astfel condiții ca orasul Seini să se dezvolte și să devină un spațiul mai bun de locuit.

Acest proiect dorește să îmbunătăţească serviciile sociale, educative, culturale şi recreative din orașul Seini, să modernizeze spațiile publice urbane, cu implicații asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii populaţiei, prin abordarea integrată a problemelor din oraş (lipsa unor servicii sociale și educaţionale, lipsa unor spații recreative şi infrastructură publică urbană subdimensionată sau nemodernizată), fiind soluţionate simultan mai multe cerințe și necesități ale populației.

Proiectul cuprinde 2 mari componente:

  1. componenta A care reprezintă partea socială, recreativă, educativă și culturală a proiectului;
  2. componenta B care reprezintă partea de infrastructură urbană a proiectului.

 

  1. Componenta A

Se propune amenajarea unui teren de 39.805 mp, din care 1.744 mp acoperit de 2 viitoare construcţii, demolarea a 2 construcţii dezafectate și realizarea a 3 obiecte:

  1. Centru de asistență comunitară;
  2. Centru multifuncțional;
  3. Zonă de activități recreative și de socializare în aer liber.

 

  1. Construirea unui centru de asistență comunitară (suprafață construită de 495 mp, utilă 300,85 mp), cu regim de înălțime parter, în care se vor acorda, pentru aproximativ 160 de persoanele aflate în risc de excluziune socială și/sau cu un nivel economic sub pragul sărăciei (de regulă persoane de etnie romă, inclusiv persoane cu dizabiliați) următoarele tipuri de servicii sociale:
  • Spălătorie – uscătorie de haine, dotată cu 4 mașini de spălat, 2 uscătoare de rufe, 2 mese de călcat, 4 mese de inox și 4 cărucioare de rufe, toate profesionale;
  • Curăţenie / igienă personală (dușuri pentru 15 femei și 15 bărbați);
  • Consiliere și asistență medicală privind măsuri de igienă personală;
  • Grupuri sanitare și vestiare pentru bărbați, femei și persoane cu dizabilități.
  1. Construire centru multifuncțional (suprafață construită de 1.249 mp, utilă 1.061,75 mp), cu regim de înălțime parter, pentru activități recreative, educative și culturale, care va deservi atât copii și adolescenții (între 3-17 ani), cât și persoanele vârstnice, inclusiv persoane cu dizabilități, având următoarele încăperi: sală de gimnastică, sală multifuncțională pentru persoanele vârstnice, săli de studii, sală de informare și consiliere, zonă pentru relaxare, chicinetă, oficiu, amfiteatru, sală seminarii/conferințe. Acest centru va funcționa atât în regim de „școală după școală” cât și ca loc de desfășurare de activități culturale, educative, de socializare, audiții muzicale și lectură, vizionare de filme, activități sportive și de igienă corporală, fitnes și gimnastică și de consiliere și informare.

Centrul multifunctional va cuprinde 2 zone pentru cele 2 categorii mari de vârstă:

  • Zona pentru tineret, cu spații destinate preșcolarilor, școlarilor și adoleșcenților;
  • Zona pentru persoane vârstnice, fiecare având propriile grupuri sanitare, spații de relaxare, diverse săli și oficii pt luat masa.
  1. Înființare zonă de activități recreative și de socializare în aer liber pentru grupurile menționate anterior, conținând spații verzi, mobilier urban, alei pavate, iluminat public, CCTV, WIFI, structurată în următoarele zone tematice:
  • Locuri de joacă pentru copii ;
  • Zonă amenajată pentru practicarea sportului în aer liber;
  • Skate & bike park, cu o suprafață de 1.155 mp;
  • Pistă de alergare, cu lățime de 1,80 m și o lungime de 1042 ml;
  • Alei pietonale pietruite și pavate;
  • Locuri de ședere dotate cu bănci, mese, coșuri de gunoi, 1 foișor și cișmele cu apă.

Suprafața totală a acestei zone recreative este de 3,8 ha, din care 1,4 ha destinată locurilor de joacă, skate & bike park-ului, pistei de alergare, aleilor pietonale pietruite și pavate iar restul de 2,4 ha spațiu verde amenajat.

  1. Componenta B

Prin componenta B se propune:

  • modernizarea a 5 străzi: Aurel Vlaicu, 22 Decembrie, Sportului, Iasomiei și Nouă, în lungime totală de 1.982 ml,
  • amenajarea unei alei pietonale de 88 ml,
  • amenajarea a două parcări cu o suprafață totală de 3.900 mp,
  • amenajarea unui parc public în centrul orașului Seini de 1.747 mp, inclusiv dotare cu mobiler urban.

Contractul de finanțare a fost semnat în 27.07.2020. Perioada de implementare a proiectului „Reintegrare Socială la Seini” este de 87 de luni, respectiv între data 23.02.2015 și data 30.04.2022.

 

Sursele de finanțare Suma (lei cu TVA)
Cofinanțare FEDR – 85% din total valoare eligibilă 19.487.935,07
Cofinanțare Bugetul de stat – 13% din total valoare eligibilă 2.980.507,73
Cofinanțare Beneficiar – 2% din total valoare eligibilă 458.539,61
Valoare neeligibilă 1.900,00
Total 22.928.882,41

Beneficiarul acestui proiect este Orașul Seini, jud. Maramureș.

Mai multe detalii despre acest proiect se găsesc pe site-ul Primăriei Orașului Seini, la următorul link: https://seini.ro/ .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.