Furatul miresei, pe cale de dispariţie. La origini, acest obicei de nuntă era unul barbar

Furatul miresei, jocul găinii, aruncatul buchetului sunt doar câteva dintre obiceiurile de nuntă pe care mirii şi nuntaşii le respectă cu sfinţenie de decenii. Mirii zilelor noastre, însă, încep, încet-încet, să renunţe la aceste tradiţii şi să aducă elemente moderne. Totuşi, furatul miresei este unul dintre obiceiurile la care mulţi nu s-au ăndurat să renunţe până acum.

Profită acum : Ofertă de nerefuzat

Ofertă de nerefuzat . Cum facem un concediu reușit cu bani puțini!

Oferta de nerefuzat  la President Hotel & Resort**** din Băile Felix

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

START OFERTE:Destinatii pentru toate gusturile si bugetele in toate colturile lumii

Profită acum:Early Booking

AGASTIA SERV – Descopera ofertele de nerefuzat FORD

Furatul miresei este o tradiție care aduce mult farmec evenimentului. Originea lui se pierde în negura vremurilor. Puţini ştiu că, la origini, furatul miresei era un obicei barbar. Obiceiul de a fura mireasa este originar de la popoarele migratoare. Înainte vreme, clanurile rivale profitau de nunți pentru a se răzbuna pe mire, astfel îi furau mireasa. Acestuia i se cerea o sumă foarte mare pentru a-şi răscumpăra nevasta.

Obiceiul furatului miresei era considerat chiar un lucru barbar. Adesea, dacă mirele nu o răscumpăra la timp sau negocierea nu decurgea așa cum doreau rivalii, mireasa era violată. Pentru a o feri de o tragedie, mirele își ruga cei mai apropiați oameni să-i păzească aleasa. Cei care apărau onoarea femeii erau un fel de cavaleri de onoare.

Obiceiul exista şi la vechii nobili din Anglia. În ziua nunţii, aceştia luau mireasa de la nuntă, o necinsteau, apoi i-o înapoiau mirelui. Dacă acesta nu voia ca nobilul să îşi bată joc de mireasă, plătea sume mari de bani. E ceea ce se numea dreptul la „primera nocte (prima noapte)”.

„În tradiția populară nu există acest obicei. Am găsit referințe doar asupra unui lucru care nu are legătură cu subiectul și care era, oricum, foarte rar întâlnit. Este vorba despre raptul miresei care avea loc înainte de nuntă. El avea scopul forțării unei căsătorii cu care cei din familia fetei nu erau de acord. De exemplu, furatul fetelor era o înțelegere între răpitori și fata care nu voia sa se mărite cu băiatul decis de părinți.

De fapt, era o căsătorie împotrivă voinței sale și atunci fugea, această fuga fiind regizată sub forma unei răpiri. În rest, ce se întâmplă astăzi cu furatul miresei, la miezul nopții, îmbracă doar un rol ludic, de distracție, ce nu are legătură cu tradiția populară, țăranii nu furau miresele. Furatul miresei este un joc, de fapt, mirele fiind, într-un fel, pedepsit, pentru că nu a stat cu ochii pe aleasa lui, răscumpărarea fiind simbolică”, a explicat etnologul Ovidiu Focșa pentru bzi.ro.

În România, obiceiul furatului miresei nu este recunoscut de Biserică, nefiind unul creştinesc.

„Nu e nimic creștinesc în acest aşa-zis obicei. Nu există nicio referire în tradiţie privitoare la un asemenea gest”, a declarat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.