Mămăligă. Cum să faci mămăligă perfect, fără cocoloașe

Mămăligă. Cum să faci mămăligă perfect, fără cocoloașe

Mamaliga este unul dintre alimentele traditionale din bucataria romaneasca.

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

START OFERTE ANTALYA 2020-PLECARE CU AVIONUL DIN BAIA MARE

Prezenta deseori pe mesele romanilor mamaliga inlocuieste cu succes painea si, amestecata cu diverse ingrediente, se poate transforma intr-un fel principal delicios si satios.

Stiati ca mamaliga poate fi considerata si ca un veritabil medicament? Iata ce efecte are consumul de mamaliga.

Mamaliga – ce efecte are asupra sanatatii

In afara de rolul nutritiv, mamaliga are efecte benefice asupra sanatatii corpului uman. Mamaliga contine acizi arahidici si palmitici, care s-a demonstrat ca joaca un rol extrem de important in starea de bine a organismului.

Acesti acizi se absorb foarte usor in aparatul digestiv si purifica sangele de anumite substante toxice. Mamaliga ajuta astfel enorm ficatul si ii usureaza munca. Potrivit unor studii, oamenii care mananca des preparate pe baza de malai, printre care se numara si mamaliga, au de 10 ori mai putine sanse de a face boli hepatice sau de a dezvolta ciroza.

Daca esti diabetic este indicat sa consumi mamaliga constant, deoarece regleaza concentratia de glucoza din sange. Mamaliga este indicata si celor care au boli de inima pentru ca regleaza nivelul colesterolului din sange, mai exact scade nivelul colesterolului rau, asa numitul LDL.

Poate parea greu de crezut, dar mamaliga este perfecta pentru cei care sufera de obezitate, deoarece ofera o senzatie de satietate chiar daca este consumata in cantitati mici. S-a demonstrat si ca cei care consuma regulat mamaliga sunt mai activi, au un tonus fizic mai bun si au un psihic mai stabil.

Nu in ultimul rand, consumul regulat de mamaliga ajuta si la afectiuni precum reumatism, anexita sau litiaza renala.
Mamaliga – cum o prepari fara cocoloase: secretul ca sa iasa perfect

Majoritatea dintre noi stim deja cum se prepara mamaliga, insa exista un secret pentru ca aceasta sa iasa perfecta, fara cocoloase. Iata care sunt pasii corecti pentru prepararea mamaligii: pasul initial, se pune apa la fiert in care se adauga un praf de sare si un praf de malai.

Ulterior, pentru a preveni formarea cocoloaselor, este foarte important sa asteptam pana cand apa fierbe. Doar dupa ce aceasta clocoteste este bine sa incepem sa adaugam malaiul in trepte, nu tot deodata.

In timp ce adaugam malaiul in apa trebuie sa mestecam foarte bine, pentru a evita ca acesta sa se lipeasca de vas. Mare atentie: daca folositi un malai grisat durata de fierbere este mai mica, in jur de 10 minute. Daca folositi un malai normal durata de fierbere creste cu aproximativ 15 minute. Nu scoateti mamaliga inainte, deoarece riscati sa o faceti cruda.

La final este important ca mamaliga sa fie scoasa pe un tocator din lemn. In acest fel excesul de apa va fi absorbit iar aburii nu se vor ridica din mamaliga. Vom obtine astfel o mamaliga perfecta, fina, aerata si usor de mancat.

Important: schimba raportul apa – malai in functie de cat de tare sau moale vrei sa fie mamaliga. Daca vrei o mamaliga mai tare, la o parte de malai pune 3 parti de apa. Daca vrei o mamaliga mai moale, la o parte de malai adauga 5 parti de apa.

Cum faci mamaliga fiarta in lapte
Mamaliga fiarta in lapte se prepara similar doar ca, in locul apei, se foloseste lapte, in care se adauga sare si piper. Se lasa laptele la fiert timp de aproximativ 3 minute, dupa care se poate turna malaiul in trepte. Se amesteca foarte bine, dupa care se scoate pe un fund din lemn.

Cum faci mamaliga crocanta
Daca ti-a mai ramas mamaliga la masa nu o arunca; o poti refolosi si poti face din ea mamaliga crocanta. Taie mamaliga care ti-a ramas in felii de aproximativ 1 centimetru grosime. Ulterior prajeste-o pe ambele parti intr-o cratita incisa, in care ai pus 2 linguri de ulei de masline. 2 minute sunt suficiente pentru fiecare parte.

Este recomandat ca, dupa ce le scoti, inainte de a le pune in farfurie sa le asezi pe un servetel absorbant. Excesul de ulei va fi astfel inlaturat.

Mamaliga ingrasa sau nu?
Contrar a ceea ce se crede, mamaliga nu ingrasa si reprezinta o alternativa mai buna decat painea, avand mai putine calorii. Concret, 100 de grame de mamaliga are intre 100 si 150 de calorii, in timp ce 100 de grame de paine are 200 de calorii.sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.