Dumitru Fărcaş, taragostistul, redus în memoria comunităţii la doi ani de plecarea sa

Dumitru Fărcaş, taragostistul, redus în memoria comunităţii la doi ani de plecarea sa

Taragostistul Dumitru Fărcaş (1938-2018) care a reuşit să facă în aşa fel, încât cu taragotul lui să vibreze orice suflet de român, ar fi împlinit 82 de ani, iar întreaga comunitate Groşi îi simte vibraţia prin moştenirea spirituală şi culturală lăsată ca zălog, menţionează, marţi seara, într-o postare publică, primăria comunei Groşi, locul de naştere al celebrului taragotist.

Bibliotecarul comunei Groşi, Petrovan Gavril a mărturisit emoţiile şi trăirile avute în conversaţiile cu maestru Dumitru Fărcaş, când obişnuia să-l sune de ziua sa de naştere.

„Era bucuros că vorbea cu cineva de acasă, iar eu la rândul meu bucuros că pot schimba câteva vorbe cu maestrul chiar de ziua lui.

Azi este 12 mai şi aş dori să-l sun din nou pe Fărcaş. Deşi acum nu mă încearcă gîndul că l-aş putea trezi, mă încearcă emoţiile amintirilor şi momentelor frumoase cu Mitru. Sunt sigur că mi-ar pune aceeaşi întrebare: ,,Ce mai faceţi voi pe-acasă, ce mai fac groşenii mei”?” a spus în textul său, bibliotecarul comunei Groşi.

Faimosul taragotist Dumitru Fărcaş care s-a stins din viaţă în anul 2018         , a fost înmormântat în ograda casei părinteşti din comuna Groşi.

Artistul învaţă să cânte la taragot începând cu anul 1956, la liceul de muzică, iar între anii 1962-1967 îşi perfecţionează studiile urmând Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Facultate de Interpretare, clasa de oboi.

Încă din perioada studiilor activează ca instrumentist al Ansamblului Maramureş, iar din anul 1962, devine directorul Ansamblului „Mărţişorul” al Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca.

A fost cetăţean de onoare al municipiilor Baia Mare, Bucureşti, Reşiţa, Cluj Napoca şi Phenian, Coreea de Nord.

În anul 2002, preşedintele României, i-a conferit Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală”, iar în anul 2004,  Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D – Arta Spectacolului. În anul 2008, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca îi acordă titlul de Doctor Honoris Causa.

În ultimii ani de viaţă, artistul revine des în locul natal şi participă la o serie de evenimente cultural-muzicale în comuna Groşi şi satul Ocoliş, entuziasmat de numărul tinerilor implicaţi în transmiterea cântecului şi jocului popular, a datinilor şi obiceiurilor rurale. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.