SÂNGELE ÎNSEAMNĂ VIAȚĂ, IAR A DONA SÂNGE ÎNSEAMNĂ A DĂRUI VIAȚĂ!

Daniela Veber – Director al Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureș: ,, Dacă nu ar exista donatori de sânge, mulți oameni nu ar mai fi în viață”

Daniela Veber, director al Centrului de Trasfuzie Maramureș,ne-a acordat un interviu în exclusivitate ziarului nostru. Așa am aflat mai multe despre importanța sângelui donat. Îi mulțumim pe această cale pentru acest consistent interviu.

Cât de importantă este donarea de sânge?

Donarea de sânge este un act voluntar, un gest simplu și firesc intr-o societate civilizată. Pentru asigurarea autosuficienței sângelui și componentelor sanguine, este extrem de important ca oamenii sănătoși să doneze sânge în mod constant.

Pentru că sângele este un produs biologic cu o durată de viață limitată, pentru că numărul persoanelor care donează sânge (aproximativ 1,7%) este foarte mic în comparație cu nevoia de sânge, trebuie să înțelegem cu toții că doar dacă se donează sânge regulat vor exista stocuri în permanență și vom putea face față cererilor spitalelor.

Cetățenii români cu domiciliul în România sau cetăţeni ai Uniunii Europene care au reşedinţa în România, în deplină stare de sănătate, pot dona sânge începând cu vârsta de 18 ani. Stabilirea eligibilității donatorului de sânge se face de către medicul de la cabinetul consultații donatori, pe baza unor criterii de selecție stricte, necesar a fi respectate atât pentru siguranța pacientului transfuzat cât și pentru siguranța donatorului de sânge.

Cum stă în momentul de față Centrul de Transfuzie Sanguină cu stocul de sânge?

În acest moment stocurile de sânge sunt satisfăcătoare, dar având în vedere faptul că distribuția componente sanguine către spitale se face zilnic și pentru că numărul persoanelor care se prezintă la donare a scăzut, vor scădea și stocurile.

Care sunt avantajele celor care donează sânge?

Donarea de sânge prezintă beneficii nu doar pentru pacienții transfuzați, ci și pentru donatori.

Faptul că donezi  sânge și ajuți astfel la salvarea unei vieți omenești, cu siguranță îți creează o stare de bucurie, de satisfacție, pentru că devii un erou salvator pentru un necunoscut.

Există numeroase studii care demonstrează creșterea duratei de viață la persoanele care donează sânge regulat. De asemenea, scade cu 30% riscul de infarct, accident vascular cerebral, cancer.   Datorită donărilor repetate starea de sănătate a donatorilor este în permanență monitorizată, crește imunitatea organismului și rezistența la șoc hemoragic, sângele este împrospătat.  La fiecare donare se pierd aproximativ 650 calorii.

La fiecare donare de sânge sau component sanguin, donatorul beneficiază de un control care constă în măsurarea tensiunii, pulsului, determinarea hemoglobinei, glicemiei, testări pentru HIV, hepatita B, C, sifilis, ALT/GPT, determinarea grupei sanguine în sistem OAB și Rh D și alte determinări imunohematologice. La cerere, se eliberează un Buletin de analiză cu rezultatele testărilor.

Anual donatorii beneficiază gratuit de un examen radiologic pulmonar și un EKG, pe baza Carnetului de donator și a Biletului de trimitere eliberat de medicul de la cabinetul consultații donatori.

La fiecare donare de sânge, donatorii au dreptul la o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire pentru elevi și studenți, reducere de 50%  la abonamentul pe o lună la transportul în comun, 7 tichete de masă (la donarea de sânge finalizată).

Care este traseul sângelui după ce este donat?

După recoltarea sângelui urmează:

– procesarea în componente sanguine (concentrat eritrocitar, plasmă, concentrat trombocitar)

– testarea sângelui

– validarea finală a unităților de sânge și componente sanguine

– stocarea unităților validate

– distribuția sângelui și componentelor sanguine validate către unitățile de transfuzie sanguină (UTS) din spitale

– din UTS sângele este livrat pe secțiile spitalului în funcție de solicitări și administrat pacienților, conform prescripției medicului curant.

Se tot vorbește în ultima perioadă despre substitut

Deocamdată, sângele donat și utilizat în terapia transfuzională nu poate fi substituit în totalitate cu alte soluții. Cercetători din lumea întreagă, inclusiv din România, încearcă să creeze în laborator sângele artificial, descoperire care cu siguranță va revoluționa lumea medicală și va rezolva problema sângelui.

Un gând pentru cititorii jurnalmm

Sănătatea și chiar viața multor pacienți sunt puse în pericol atunci când nu există sânge! Sângele este un dar neprețuit, care poate fi donat de o persoană altei persoane, doar prin bunăvoință. La fiecare 3 secunde cineva are nevoie de sânge. Poți fi tu, un prieten, un coleg sau oricine din familie!

Este trist și îngrijorător faptul că doar 1,7% din populația potențial donatoare înțelege că, zilnic, există mii de pacienți au nevoie de sânge pentru a supraviețui! Dacă nu ar exista donatori de sânge, mulți oameni nu ar mai fi în viață.

A fi donator de sânge este simplu și sigur. Trebuie să schimbăm prezentul pentru a oferi un viitor în care sângele pentru transfuzii este suficient!

Vă invităm să donați sânge și să salvăm vieți împreună! Într-o zi, oricare dintre noi putem avea nevoie!

Colectivul CTS MM

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.