Se întâmplă în toate magazinele din România! Lege

Legea comerțului alimentar, cea care prevede prezenţa a cel puțin 51% produse românești pe raft și pentru care împotriva României s-a declanșat procedura de infringement, intră din nou în Parlament. Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților cu asociațiile de producători și retaileri vor purta miercuri dezbateri generale.

Dezbaterile despre legea privind 51% produse românești pe rafturile hypermarketurilor (Legea 150/2016 n.red) vor fi reluate miercuri, 7 iunie, în cadrul Comisiei pentru Agricultură din cadrul Camerei Deputaților, se arată pe ordinea de zi a instituției. Este pentru prima dată din februarie anul acesta când această lege intră oficial pe ordinea de zi a Camerei, de când Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de punere în întârziere, pe motiv că normele naționale privind comercializarea cu amănuntul a produselor agricole și alimentare contravin legislației UE.

Dezbaterile la care vor participa, confom anunțului, atât reprezentanți ai Ministerului, ANSVSA, cât și ai asociaților de producători agricoli și rețele comerciale, au loc înainte de data-limită până la care România poate trimite un răspuns Comisiei pentru a argumenta de ce este nevoie ca 51% dintre produsele de bază de pe raft să provină de pe lanțul alimentar scurt, așa cum prevede legea 150/2016. Aceasta în condițiile în care, după cum a scris ECONOMICA.NET, România a solicitat Bruxelles-ului amânarea cu două luni a perioadei până la care poate să trimită un răspuns la scrisoarea de punere în întârziere, până la 16 iunie.

Ce se discută în Parlament

Oficial, pe 7 iunie, în Parlament se va discuta pe marginea a două proiecte de acte normative introduse în circuitul legislativ anul trecut. Primul, inițiat de 10 senatori PNL, prevede ca principală schimbare a legii limitarea valorii serviciilor, dioscounturilor și oricăror alte obligații cerute de către comercianți producătorilor români de alimente la 5% din valoarea mărfurilor comercializate. De asemenea, o altă prevedere a proiectului menționeză că retailerii sunt obligați ca, pentru produse lactate, carne și produse din carne, fructe, legume, panificație, patiserie, cofetărie fabricate de producători din România, să asigure spații de expunere și vânzare de cel puțin 50% din suprafața existentă folosită pentru comercializarea alimentelor. Proiectul a fost respins de către Senat și a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru industrii, dar favorabil din partea Comisiei juridice.

Al doilea proiect, o propunere a deputatului Ioan Cristina, și ea respinsă anul trecut de către Senat, prevede, de asemenea, discounturi de cel mult 5% din valoarea mărfii comercializate și un procent de 50% de pe raft pentru producătorii autohtoni.

Atât ministrul Agriculturii, Petre Daea, cât și oficiali ai parlamentului au declarat însă în repetate rânduri că vor să mențină prevederea referitoare la 51% produse românești pe raftul marilor magazine. De asemenea, din informațiile profit.ro, Parlamentul a elaborat o variantă potrivit căreia procentul de 51% se va menține,  „produs românesc” va fi înlocuit cu „produs autohton”, iar produsele locale vor trebui să provină dintr-un „parteneriat direct”, din care sunt excluși intermediarii. Totodată, furnizorii vor fi taxați pentru o serie de servicii ale marilor comercianți.

Sursa: economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.