Ciuboțica-cucului calmează inima, nervii și durerile, curăță sângele, tratează bolile pulmonare. Mod de preparare

Ciuboțica-cucului (Primula officinalis) este o plantă calmantă, cu efecte sedative blânde și tranchilizante. Tonifiază inima, liniștește nervii, ușurează durerile de cap, curăță sângele, tratează bolile pulmonare și implicit calmează durerile de gută, artrită și reumatism.

Profită acum : Ofertă de nerefuzat

Oferta de nerefuzat  la President Hotel & Resort**** din Băile Felix

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

Proprietăți și beneficii
Ciubotica-cucului este bogată în săruri minerale, saponine, glicozide, flavonozide, enzime și uleiuri volatile.

START OFERTE:Destinatii pentru toate gusturile si bugetele in toate colturile lumii

Ofertă de nerefuzat . Cum facem un concediu reușit cu bani puțini!

Ofertă de nerefuzat:Profită acum

Specialiștii susțin că această plantă are efecte liniștitoare la nivelul inimii, la persoanele cu hipertensiune arterială. Glicozidele și flavonozidele au proprietăți cardio-tonice și totodată depurative, ajutând la tonifierea inimii și la purificarea sângelui.

Ciuboțica-cucului calmează nevralgiile și cefaleea. Are efecte sedative și totodată tonice nervoase. Este utilă și în insomnie, anxietate, tremur corporal, slăbiciune generală, tensiune nervoasă.

Grație conținutului de salicilați, planta are o acțiune asemănătoare aspirinei în ceea ce privește ameliorarea durerilor de cap și a migrenelor. Efectele sale analgezice se datorează și conținutului de quercetină – un antioxidant care reduce inflamațiile și implicit durerile, îndeosebi cele reumatice și articulare.

Administrarea acestei plante ajută în toate bolile și simptomele asociate sângelui contaminat cu diverse toxine.

Este îndeosebi cunoscută pentru acțiunea sa benefică asupra aparatului respirator. Are proprietăți secretolitice, expectorante și emoliente în tuse (uscată), catar respirator, bronșită, congestie sau pneumonie.

Indicații terapeutice:
– cardiopatie ischemică,
– inflamația miocardului,
– hipertensiune arterială,
– tahicardie,
– atac de cord (prevenire),
– crize cardiace (sub formă de vin),
– organism intoxicat,
– gută, dureri articulare, reumatice,
– tuse convulsivă, astm, bronșită,
– tulburările gastrointestinale,
– afecţiunile renale şi vezicale.

În toate aceste cazuri, ciuboțica-cucului se poate administra sub formă de infuzie. Se prepară din florile şi tulpinile plantei, 1 lingură de plantă uscată la o cană de 250 ml cu apă.

Ceaiul trebuie să clocotească timp de 3 minute. După alte 5 minute de infuzare, ceaiul se strecoară. Timp de o săptămână, se administrează câte 2-3 căni pe zi. Prima cană se bea dimineaţa, înainte de micul dejun.

Din semințele plantei se extrage un ulei bogat în acizi grași esențiali (acid linoleic) cu utilizări medicinale. În caz de răceală, uleiul dezinfectează căile respiratorii şi grăbeşte eliminarea secreţiilor la nivelul gâtului.

Capsule cu ulei de ciuboţica-cucului pot fi procurate din farmacii şi din magazinele Plafar şi acestea pot fi păstrate la frigider vreme îndelungată, chiar şi 2 ani. Specialiştii recomandă să se consume câte 3-4 picături de ulei de 3 ori pe zi, înainte de masă, timp de 14 zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.