FCM Baia Mare începe returul în deplasare la Brașov

fcmFCM Baia Mare a încheiat turul sezonului regulat din seria Vest a Ligii 2 în forță, cu o victorie în deplasare la Râmnicu Vâlcea, la una dintre contracandidate la podiumul seriei. Întoarcerea în Zăvoi a lui Adrian Codin a fost cu noroc pentru băimăreni, el reușind golul victoriei în min.83. Cu o zestre de 7 victorii, 4 egaluri și doar 2 înfrângeri, golaveraj 20-10 și 25 de puncte, FCM Baia Mare ocupă locul 2, la un punct distanță de UTA Bătrâna Doamnă, liderul meritoriu al seriei. Cifrele turului arată că FCM Baia Mare se simte mai bine în deplasare decât acasă, din cele 25 de puncte acumulate, 16 puncte au fost aduse din deplasare. Cu 5 victorii la Pâncota, Caransebeș, Oradea, Mediaș și Râmnicu Vâlcea, 1 egal la Arad și doar o singură înfrângere la Mioveni, un golaveraj pozitiv 13-6, FCM Baia Mare este fără îndoială una dintre cele mai puternice echipe ale seriei, anunțându-și și ea candidatura pentru o poziție fruntașa în clasamentul final al sezonului regulat.

Până la finalul sezonului de toamnă campionatul mai programează 5 etape din retur, și FCM Baia Mare începe returul sub Tâmpa, cu FC Brașov, echipă cu care a terminat la egalitate, 1-1, în prima etapă, sub Dealul Florilor. Acest meci va fi al optulea meci în deplasare pentru elevii antrenați de Dorin Toma și Cristian Bogdan, dintr-un total de 14 etape. Cu atât mai valoroase sunt victoriile din deplasare, returul sezonului regulat aducând pe Stadionul Municipal ”Viorel Mateianu” aproape toate contracandidatele băimărenilor la podiumul clasamentului: UTA Bătrâna Doamnă, Gaz Metan Mediaș sau CSM Râmnicu Vâlcea. Până atunci FCM Baia Mare mai are de disputat un examen greu: cel de la Brașov, împotriva unei echipe retrogradate din Liga 1. FC Brațov este echipa cu cele mai multe egaluri în turul campionatului, 7 la număr, doar 4 victorii și 2 înfrângeri, și cu 19 puncte acumulate se află în afara play-off-ului în clasamentul intermediar. În aceste condiții meciul cu FCM Baia Mare ”devine crucial”, după cum declara și președintele stegarilor, Vasile Dochița. Din cele 6 meciuri disputate pe propriul teren FC Brașov a reușit doar 2 victorii, 3 rezultate de egalitate și o înfrângere. Până etapa trecută când au pierdut la scor de neprezentare la Pâncota, FC Brașov nu mai pierduse în campionat din etapa a II-a, 0-1 sub Tâmpa cu FC Caransebeș. În ultima perioadă lucururile păreau că se îndreaptă la clubul brașovean, și după ce au schimbat antrenorul, iar la echipă a venit Adrian Szabo, echipa a avut evoluții destul de bune. În același timp, conducerea clubului a făcut eforturi și au adus salariile jucătorilor la zi, ba chiar au și platit parte din primele de joc, iar atmosfera la echipă era una foarte bună. Fără aportul lui Vlad Munteanu și Codoban, ambii accidentați, FC Brașov a făcut cel mai slab meci al său la Pâncota. În meciul cu FCM Baia Mare e posibil să revină Codoban, dar nu se va putea baza pe Perju care a primit cartonașul roșu pentru o lovire cu bocancul în cap a lui Traore, la Pâncota. În aceste condiții, stegarii vor face tot ce le stă în putință pentru a face un joc foarte bun împotriva băimărenilor, cu atât mai dificilă va fi misiunea elevilor lui Dorin Toma și Cristian Bogdan de a-și trece în cont a șasea victorie în deplasare. În partida de la Pâncota, antrenorul Adrian Szabo a folosit următoarea formulă de echipă: Mutu – Al. David (Ene), Hlinca, Puțanu, Letan, Mareș (Perju), Moraru, Poverlovici, Olteanu, Bogdan Rusu (Buga), Marius Matei.

Pentru FCM Baia Mare meciul de la Brașov este extrem de important, pentru că următoarele 2 etape le va avea de disputat pe propriul teren împotriva Șoimilor lui Ionuț Popa și a unei echipe aflate în degringoladă: FC Caransebeș, meciuri de 1 solist care ar putea urca echipa băimăreană, din nou, pe prima treaptă a podiumului. Apoi deplasarea de la Reșița ar trebui să aducă alte 3 puncte, pentru ca în ultima etapa a sezonului de toamnă să jucăm acasă cu FC Bihor. Ar trebui să vină o perioadă bună pentru FCM Baia Mare, care ar da încredere în pregătirea sezonului de primăvară cu partide dificile de disputat. Victoria de la Râmnicu Vâlcea a însemnat descătușarea fotbaliștilor băimăreni, după anumite tensiuni apărute în sânul echipei, datorate rezultatelor negative din ultima perioadă. Tehnicienii băimăreni, Dorin Toma și Cristian Bogdan au demonstrat că pot să gestioneze situația în care s-a aflat FCM Baia Mare, iar acum fac deplasarea la Brașov cu gândul la victorie, și poate, o revanșă de luat după semieșecul din prima etapă.

Fără îndoială că un alt derby al primei etape a returului este și partida de la Mediaș, acolo unde se va deplasa liderul UTA Bătrâna Doamnă. De altfel, UTA n-a mai pierdut în campionat tocmai din prima etapă, când medieșenii au câștigat la Arad cu 2-1. Pentru UTA meciul cu Gaz Metan se vrea a fi o revanșa pentru înfrângerea din tur, dar și posibiltatea de a tranșa disputa cu o contracandidată și favorită la promovare. Egalarea adusă de Burlă în prelungirile partidei de la Tărlungeni, pentru arădeni, a privat FCM Baia Mare de a ocupa prima poziție în clasament la finalul turului. UTA Bătrâna Doamnă, ca și FCM Baia Mare, a avut prestații foarte bune în deplasare, reușind nu mai puțin decât 4 victorii, la Cluj, Satu Mare, Caransebeș și Oradea și 2 rezultate de egalitate la Brașov și Tărlungeni. De cealaltă parte, Gaz Metan Mediaș se află într-o evidentă revenire de formă după ce Leo Grozavu a preluat banca tehnică, găzarii reușind să lege 4 victorii consecutive, victorii care i-a adus pe locul 3 cu aceeași linie de clasament ca FCM Baia Mare. Pentru ambele echipe, partida de la Mediaș ar putea însemna și locul 1 în clasamentul intermediar, cele două echipe fiind despărțite în fruntea clasamentului de 1 punct.

O altă partidă de interes a primei etape din retur se va disputa pe Cluj Arena, unde ”U” Cluj Napoca va juca împotriva unei alte fruntașe a clasamentului, ocupanta locului 4, Chindia Târgoviște. După victoria de la Baia Mare, din etapa a X-a, studenții clujeni au avut un parcurs excelent, cu patru victorii consecutive, victorii care au urcat echipa antrenată acum de Mihai Teja pe loc de play-off . Chindia Târgoviște vor juca al doilea meci consecutiv în deplasare, după înfrângerea de la Mediaș din etapa trecută. Fotbaliștii de sun Turnul Chindiei au lăsat o impresie bună în partida de la Mediaș, chiar dacă au pierdut duelul cu fotbaliștii lui Leo Grozavu. Din cele 4 înfrângeri suferite de Chindia, una se ”datorează” chiar șepcilor roșii, care în prima etapă au învins la Târgoviște cu 1-0. De aceea, dombovițenii abordează această partidă cu gândul la revanșă, o revanșă care să o țină în cărți pentru primele locuri ale clasamentului.

Olimpia Satu Mare a impresionat în prima etapă, învingând la Reșița cu 5-0, devenind și primul lider al campionatului. Fotbaliștii antrenați de Tiberiu Csik speră să repete isprava din prima etapă, după egalul de la Baia Mare și victoria împotriva echipei FC Caransebeș, o nouă victorie, posibilă de altfel, putând să urce echipa în clasament pe un loc de play-off, obiectivul stabilit la începutul campionatului. Aflată în criză financiară și de rezultate, Metalul Reșița se află la al treilea antrenor în actualul sezon, după Marian Pană și Eugen Trică, la cârma echipei a fost instalat Karol Gurgu. Cu 33 de goluri primite, și o singură victorie în 13 etape, Metalul Reșița este, de departe cea mai slabă echipă a seriei, și pare condamnată la retrogradarea directă în Liga 3. Așadar, un meci de 1 solist, singura problemă care s-ar pune ar fi diferența de scor.

După înrângerea suferită în etapa trecută în propriu fief cu FCM Baia Mare, CSM Râmnicu Vâlcea pare a avea o misiune mai facilă în disputa cu FC Caransebeș, echipă împotriva căreia a piedut în turul campionatului. Și în disputa din Zăvoi, poate fi vorba de o revanșă a fotbaliștilor lui Alexandru Pelici, atât în fața propriilor suporteri cât și a bănățenilor care i-au învins în tur cu 3-1. Fotbaliștii italianului Pissano par a fi intr-o pasă proastă de mai multe etape, și după etapa a doua au tot coborât în clasament, locul 12 ocupat în prezent nefiind în măsură să mulțumească conducerea tehnică și administrativă a echipei.

După înlocuirea lui Claudiu Niculescu cu Marius Stoica, CS Mioveni a înregistrat un egal și 3 victorii, și pare a avea o misiune ușoară acasă cu FC Bihor. Creșterea de formă și de rezultate dau încredere fotbaliștilor argeșeni, care se văd acum pe un loc de play-off, locul 6 la 5 puncte distanță de primul loc. Victoria de acasă cu FC Bihor este absolut necesară pentru a fi mai aproape de obiectivul stabilit la începutul sezonului, CS Mioveni fiind considerată una dintre favorite la promovarea în Liga 1. Aflată în procedură de faliment, dar și în criză financiară, cu fotbaliști neplătiți de luni bune, fără investitori la echipă, FC Bihor ține trează flacăra speranței că echipa se va putea salva de la retrogradare în acest sezon. FC Bihor a arătat că are resurse sportive de a câștiga meciuri, dar e foarte greu să ceri unor fotbaliști să-ți obțină performanțe pe burta goală. Totuși, FC Bihor a făcut meciuri foarte bune în deplasare. Rămâne de văzut dacă fotbaliștii bihoreni vor rezista formei foarte bune în care se află CS Mioveni la această oră.

În fine, la Pâncota, Ionuț Popa speră ca echipa să lege două victorii consecutive, după victoria la scor de neprezentare, din etapa trecută, împotriva echipei FC Brașov, în Aradul Nou va poposi o echipă cu foame de puncte: Unirea Tărlungeni. Brașovenii au fost foarte aproape să furnizeze o surpriză plăcută etapa trecută, fiind la un pas de a învinge liderul seriei: UTA Bătrâna Doamnă. Fără doar și poate, ei vor juca cu gândul la victorie, în tentativa lor de a se îndepărta de subsolul clasamentului, locul 13 ocupat în prezent aruncându-i direct în Liga 3.

Va fi o etapă extrem de importantă pentru FCM Baia Mare, care speră intr-un rezultat pozitiv sub Tâmpa, un punct de plecare care să le dea încredere, pentru perioada mai facilă care se anunță cu 3 meciuri acasă (Șoimii Pâncota, FC Caransebeș și FC Bihor) și o deplasare în Banat la Metalul Reșița, laterna roșie. Ar fi păcat ca echipa antrenată de Dorin Toma și Cristian Bogdan să nu profite de forma mai puțin bună a unor echipe cu care urmează să joace. Iarna e un sfetnic bun și cine știe ce surprize ar mai putea pregăti pentru echipele angrenate în salvarea de la retrogradare.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.