Fotbal – CM 2014: Ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale, pe fondul protestelor sociale de la Sao Paulo

Ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia s-a desfășurat joi, pe Arena Corinthians, din Sao Paulo, pe fondul ciocnirilor dintre manifestanții anti-Mondial și poliție, înaintea partidei de debut a competiției, care va opune echipele Braziliei și Croației, transmite AFP.

Urmărită de peste un miliard de telespectatori, ceremonia de deschidere a sărbătorit diversitatea culturală a Braziliei, pe un stadion de 61.600 de locuri, doar pe două treimi plin.

Timp de circa 25 de minute, circa 650 de dansatori au pus în lumină natura luxuriantă și diversitatea rasială și culturală a acestei țări cu aproximativ 200 de milioane de locuitori.

Ceremonia s-a încheiat cu imnul oficial al turneului, ‘We are one’, interpretat de solista și actrița americană Jennifer Lopez, Christine Leitte și rapperul Pitbull, care purta tricoul Braziliei, ca majoritatea spectatorilor. Acest trio a fost acompaniat de formația de percuție afro-braziliană Olodum.

Nu mai puțin de 12 lideri mondiali au asistat la ceremonie, în frunte cu secretarul general ONU, Ban Ki-Moon, și președinta Braziliei, Dilma Rousseff.

Dilma Rousseff, aflată la doar patru luni de alegerile prezidențiale, într-un context social agitat, nu a avut un discurs la ceremonia de deschidere.

Festivitatea a fost precedată de confruntări sporadice între polițiști și manifestanți, în dimineața zilei și după-amiaza, la câțiva kilometri de stadion. Manifestanții au încercat să blocheze marele bulevard care duce la Arena Corinthians.

O jurnalistă americană de la CNN a fost rănită ușor de o capsulă de gaz lacrimogen, a relatat pe Twitter corespondentul local al canalului amintit la Sao Paulo.

Ciocnirile au avut loc după apelurile la manifestații în nouă din cele 12 orale care vor găzdui meciuri la Cupa Mondială.

Brazilienii, o națiune a fotbalului, așteaptă de 64 de ani să câștige titlul mondial pe teren propriu și să șteargă din memorie eșecul înregistrat în 1950 pe ”Maracana”, când Uruguayul se impunea cu scorul de 1-0 și cucerea Cupa ”Jules Rimet”. Brazilia țintește acum al șaselea său titlu mondial, după cele din 1958, 1962, 1970, 1994 și 2002. Selecao a mai jucat meciul de deschidere la trei Cupe Mondiale, învingând Scoția (1998) și Mexic (1950) și remizând cu Iugoslavia (1974).

Balonul oficial al Mondialului, botezat ”Brazuca”, prezintă linii roșii, albastre și verzi pe un fond alb. El cântărește 437 de grame și a fost testat timp de doi ani și jumătate de 600 de jucători din 30 de echipe din lumea întreagă.

Fuleco este mascota oficială a Cupei Mondiale de fotbal 2014, un micuț animal brazilian, un tatu cu trei dungi amenințat cu dispariția. Tatu-ul este supranumit de brazilieni „tatu-bola”, întrucât se rostogolește atunci când este în pericol, singurul său mod de a se apăra, acesta fiind și motivul pentru care a fost ales să devină mascota Cupei Mondiale din 2014. Peste 1,7 milioane de persoane au votat pentru a alege numele micuțului animal, care cântărește mai puțin de 1 kg și se hrănește cu furnici, rădăcini și fructe. „Fuleco” este o combinație de cuvinte în limba portugheză, fotbal (futebol) și ecologie (ecologia).

Campioana en titre, Spania, va juca vineri contra Olandei, într-o reeditare a finalei ediției trecute, când ibericii se impuneau cu scorul de 1-0, la Johannesburg, după prelungiri. 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.