HCM Baia Mare conduce detaşat în fata echipei CSM Bucureşti ca forţă de joc!

Handbalul feminin se pregăteşte pentru o dispută stelară în viitoarea ediţie a Ligii Naţionale, în condiţiile în care HCM Baia Mare şi CSM Bucureşti au făcut investiţii în campioane mondiale, campioane olimpice, câştigătoare de Liga Campionilor şi medaliate la turneele finale. Cele două formaţii şi-au propus obiective importante pentru următoarele sezoane, inclusiv finala Ligii Campionilor. După câţiva ani în care Oltchim şi HCM Baia Mare (ultimul sezon) au dominat cu autoritate campionatul, ne aflăm în faţa unui sezon în care titlul nu mai pare dinainte câştigat. E drept, bătălia se va da doar între HCM Baia Mare şi CSM Bucureşti, care se detaşează prin distribuţii de celelalte 12 adversare. Poate doar Corona Braşov se mai poate implica în această luptă, dar cu rol de arbitru, având în vedere că are în lot 7-8 handbaliste care pot fi convocate oricând la echipa naţională.

 Cu câteva săptămâni înainte de a începe Liga Naţională, ProSport şi-a propus să analizeze prin comparaţie cele două Dream Team-uri din Baia Mare şi Bucureşti, dar şi alte aspecte care ar putea face diferenţa în lupta pentru titlu. Pentru o concluzie cât mai apropiată de realitate am consultat şi specialişti. Carmen Amariei (35 de ani), fostă până nu demult jucătoare la cel mai înalt nivel, iar apoi trecută în branşa antrenorilor, a acceptat să facă unele consideraţii pe marginea acestui subiect. Puse cap la cap toate concluziile, HCM Baia Mare iese în avantaj, semn că va fi principala candidată la titlu şi în sezonul ce va debuta la sfârşitul lunii august.

HCM Baia Mare vs CSM Bucureşti

Poartă: Ungureanu, Arenhart, Dumanska vs Pessoa, Tolnai, Iordache


Paula Ungureanu este un portar de clasă în handbalul mondial. Baia Mare s-a baricadat între buturi după ce a adus încă un star, Barbara Arenhart

La acest capitol, Baia Mare este într-un avantaj evident. Ambele formaţii au portarii naţionalelor României şi Braziliei, cu diferenţa că HCM beneficiază în lot de titulariele postului. Despre Ungureanu şi Arenhart se spune că formează cel mai redutabil tandem din Europa, poarta campioanei României, fiind prin echilibru, prin concurenţă, chiar peste Gyor, Buducnost sau Vardar Skopje, echipele de Top din Europa.
Părerea specialistului (Carmen Amariei): „Baia Mare este în avantaj, are doi portari de mare valoare. În schimb, Talida Tolnai vine după un sezon mai puţin reuşit, a avut şi unele probleme medicale”.
Avantaj: HCM Baia Mare

Extremă stânga: Ardean, Herrem vs Curea, Da Silva


În numai câteva luni la HCM Baia Mare, Valentina Ardean a reuşit să se impună şi să devină căpitanul unei echipe de vis

Duelul româncelor pe acest post este câştigat în acest moment de Valentina Ardean, care traversează o perioadă foarte bună. Alice s-a recuperat foarte bine după o sarcină, iar mai nou a fost avansată la grad de căpitan în echipa HCM-ului. În schimb, Iulia Curea revine pe teren după ce a devenit mamă la începutul acestui an şi rămâne de văzut cât de repede va ajunge la nivelul de la Oltchim în 2012-2013. Dacă va atinge parametrii din perioada Vâlcea, atunci putem vorbi de un echilibru total, mai ales că handbalistele sunt şi apropiate ca vârstă. În cazul Herrem vs Da Silva avem şi o dispută între o campioană olimpică en-titre şi o campioană mondială. Norvegianca este o jucătoare explozivă, de mare viteză, dar în acelaşi timp şi liniştită, spun apropiaţii. Brazilianca este înzestrată cu foarte mult talent, iar în comparaţie cu adversara ei este mai temperamentală. Diferenţa dintre cele două se va face, probabil, la adaptarea vieţii, realităţilor din România.

Carmen Amariei: „Există un echilibru între cele două formaţii pe acest post, este foarte bine acoperit. Toate patru sunt jucătoare cu mare experienţă”
Avantaj: HCM Baia Mare

Extremă dreapta: Nechita, Do Nascimento vs Martin, Vărzaru


Experienţa Cristinei Vărzaru la cel mai înalt nivel va conta foarte mult în forţa de joc a CSM-ului

Discuţiile pe acest post sunt mult mai complexe. Dacă punem în balanţă trofeele în Champions League, atunci Cristina Vărzaru înclină serios balanţa cu cele trei cupe obţinute la Viborg. Dacă ne raportăm la echipe naţionale, Alexandra Do Nascimento este campioană mondială en-titre. Brazilianca a fost desemnată şi cea mai bună handbalistă a lumii în 2012, după ce a prins cel mai bun „7” la JO de la Londra. La aceeaşi competiţie, Carmen Martin a urcat pe podiumul olimpic cu Spania. La forma sportivă, Ada Nechita câştigă puncte importante după un sezon 2013-2014 excepţional. Nechita şi Do Nascimento par să aibă însă un uşor avantaj, având în vedere că Martin vine după un sezon în care a fost accidentată şi nu avem un răspuns referitor la nivelul la care se prezintă azi din punct de vedere fizic.
Carmen Amariei: „Este 50-50% între cele două formaţii. Fie că vorbim de extremele HCM-ului, fie de cele ale CSM-ului, toate pot face diferenţa într-un meci. Sunt jucătoare de mare experienţă care au câştigat trofee importante”.
Avantaj: HCM Baia Mare

Inter stânga: Buceschi, Artsiukhovich, Abbingh, Szucs vs Torstensson, Tivadar, Glibko


Linnea Torstensson a ajuns la CSM Bucureşti după ce a câştigat Cupa Cupelor cu Viborg

Un post subţire până de curând în echipă, Baia Mare l-a acoperit în ultimele săptămâni cu două jucătoare din străinătate, Artsiukhovich şi Abbingh. Ultima nu va juca însă până la începutul anului viitor, din cauza unei accidentări. Buceschi şi jucătoarea din Belarus sunt, aşadar, candidate la un post de titular. Eliza este una dintre cele mai promiţătoare jucătoare din România din noul val, dar încă îi lipseşte experienţa din marile bătălii. De partea cealaltă, CSM Bucureşti a reuşit să transfere unul dintre cei mai buni interi stânga din Europa, Linnea Torstensson, chiar dacă în ultima vreme nu a mai ieşit în evidenţă. La Krim, suedeza nu a fost suficient pusă în valoare, poate şi pentru că a avut o concurentă greu de scos din echipă, Andrea Penezic. Europeanul din 2010, unde Torstensson şi-a dus naţionala până în finală, motiv pentru care a fost desemnată şi handbalista turneului, o recomandă ca una dintre cele mai bune achiziţii ale CSM-ului.
Carmen Amariei: „În momentul de faţă, CSM Bucureşti stă mult mai bine la acest capitol. Torstensson este o jucătoare de mare valoare, de forţă care poate face oricând diferenţa. Cu Tivadar am lucrat şi este o jucătoare cu experienţă, foarte isteaţă, care creează superioritate numerică. Şi Glibko este o jucătoare foarte bună, chiar dacă este individualistă are forţă, are viteză”.
Avantaj: CSM Bucureşti

Inter dreapta: Davydenko, Geiger, Gjeorgijevska vs Cavaleiro, Vizitiu, Zaremba


Ekaterina Davydenko este o jucătoare care dă greutate liniei de 9 metri a HCM-ului

Davydenko este unul din transferurile sonore efectuate de HCM Baia Mare în vară, rusoaica fiind una din cele mai căutate jucătoare în ultimii ani pe acest post. Singura problemă în cazul rusoaicei este cât de repede se va acomoda la noua sa echipă. Campioana nu are însă motive să-şi facă griji pentru că din formaţie face parte şi Geiger, o handbalistă de risc, dar care îşi „scoate” echipa de multe ori din situaţii dificile. Postul este triplat cu Gjeorgijevska, care vine la Baia Mare cu experienţa unei Ligi a Campionilor câştigate în 2012 cu Buducnost. CSM Bucureşti răspunde cu o campioană mondială, Cavaleiro, dar din linia a doua a Braziliei, fiind în umbra unor jucătoare precum Do Nascimento, Arenhart, Rodrigues sau Amorim la aurul obţinut în 2013. Dublura sud-americancei este Vizitiu, un inter dreapta înzestrat cu talent, care trebuie însă să-şi confirme valoarea.
Carmen Amariei: „Baia Mare are interi dreapta de mare forţă şi este în avantaj. Meli vine după un sezon excelent şi sper să continue la acelaşi nivel, dacă nu chiar mai bine. Interii CSM-ului se bazează mai mult pe combinaţii. Sper ca Patricia să se integreze mult mai bine în jocul echipei pentru că poate mai mult decât a arătat în ultimele luni”.
Avantaj: HCM Baia Mare

Centru: Marin, Oltean vs Rodrigues, Gherman


Ana Paula Rodrigues este unul dintre cei mai buni centri care au sosit vreodată în România, la o echipă de club din Liga Naţională

Ca şi palmares, brazilianca Rodrigues se detaşează de celelalte trei jucătoare. Sud-americanca a prins un Mondial de vis în 2013, în Serbia, având un rol determinat la obţinerea titlului mondial. Rodrigues este o jucătoare de tip kamikadze, care îşi asumă foarte mute riscuri.
Carmen Amariei: „Înclin balanţa către CSM Bucureşti. Îmi place foarte mult Rodrigues, a avut un ultim sezon excepţional şi cred că în următorii 2-3 ani va evolua la un nivel foarte ridicat. HCM Baia Mare are, la rândul ei, centri buni, Marin şi Oltean, le iubesc, îmi plac foarte mult, dar sunt tinere şi mai puţin experimentate”.
Avantaj: CSM Bucureşti

Pivot: Makeeva, Lobach, Tătar, Vârtic vs Manea, Vetkova, Nan


Oana Manea s-a numărat printre primele transferuri efectuate de CSM  Bucureşti pentru Dream Team-ul gândit de şefii clubului

Vârtic este accidentată şi pierde prima parte a sezonului, dar HCM Baia Mare are în lot alţi trei pivoţi care îmbină absolut toate calităţile necesare pentru a acoperi acest post. Tabăra adversă răspunde cu tandemul Manea – Vetkova pe care s-a bazat şi Oltchim la un moment dat.
Carmen Amariei: „Mi-a plăcut foarte mult Tătar în ultima vreme, iar HCM Baia Mare a mai transferat pe acest post alte două jucătoare foarte valoroase. Makeeva este un pivot foarte puternic, reuşeşte să creeze culoare. La CSM Bucureşti, Oana Manea are experienţă, este unul dintre cei mai buni pivoţi din lume, însă vine după o accidentare. Înclin balanţa către Baia Mare”.
Avantaj: HCM Baia Mare

BANCĂ TEHNICĂ: Buceschi, Kovacs vs Vestergaard, Klit


Jakob Vestergaard a revenit după un an în România. În sezonul 2012-2013 a jucat semifinală de Liga Campionilor cu Oltchim

În privinţa acestui aspect este greu de dat un răspuns. Dacă duelul HCM – CSM s-ar fi dat în Liga Campionilor, atunci am fi optat fără rezerve pentru cuplul danez, având experienţa unor trofee de Champions League câştigate. Numai că bătălia se dă în Liga Naţională, iar cuplul Buceschi – Kovacs cunoaşte mult mai bine întrecerea internă, uneori plină de capcane.
Carmen Amariei: „Îmi plac foarte mult toţi cei patru antrenori şi le doresc succes din toate punctele de vedere. Mette şi Jakob au o experienţă mult mai mare în Champions League, am lucrat cu ei şi ştiu de ce sunt capabili, sunt doi antrenori foarte buni. Banca tehnică a formaţiei din Baia Mare compensează însă prin entuziasmul specific unui începător în Champions League. Aş spune în acest caz: 50%-50%”.
Verdict: echilibru


Costică Buceschi se transformă pe zi ce trece în liderul noii generaţii de antrenori din România

PUBLIC
Baia Mare are un public avizat de handbal, încă de pe vremea Minaurului, care câştiga trofee europene în urmă cu trei decenii. Dragostea pentru handbalul masculin s-a transferat în ultimii ani la feminin. HCM a evoluat în ultimul sezon cu casa închisă la fiecare meci, fie că a fost vorba de Liga Campionilor, fie Liga Naţională. În plus, şi în fiecare deplasare, trupa lui Buceschi a avut aproape mereu cel puţin 100 de fani după ea. În schimb, CSM Bucureşti a jucat de la promovarea în prima ligă doar cu câteva zeci, în cele mai bune cazuri cu sute de spectatori în Sala Rapid. Odată cu schimbarea obiectivelor, dar mai ales prin obţinerea unor rezultate la cel mai înalt nivel, formaţia din capitală ar putea strânge câteva mii de spectatori.
Avantaj: Baia Mare

PALMARES
HCM are o istorie de 54 de ani, de-a lungul timpului purtând mai multe denumiri. Marile realizări au venit însă în ultimii doi ani, când a câştigat patru trofee: un titlu, de două ori Cupa României şi Supercupa României. CSM Bucureşti este una dintre cele mai nou-înfiinţate grupări din sportul românesc, având o istorie de 7 ani. În 2011 a obţinut şi cel mai bun rezultat în Liga Naţională, locul 3 la sfârşitul sezonului şi calificarea în Cupa EHF.
Avantaj: Baia Mare

INFLUENŢE
Conducerea HCM-ului pare mai bine ancorată în ceea ce presupune handbalul feminin, relaţii mult mai bine dezvoltate, asta şi pentru că oficialii Liviu Bala sau Daniel Kotecz au ani în plus de exerciţiu în comparaţie cu omologii de la CSM, Constantin Căliman şi Bogdan Vasiliu. În raport cu FRH, ambele grupări au în prezent relaţii cordiale. HCM Baia Mare a susţinut financiar acţiunile echipei naţionale din 2014. CSM Bucureşti a pus bazele unui Centru Olimpic de Excelenţă.
Avantaj: Baia Mare

BANI
Din punct de vedere financiar, HCM Baia Mare şi CSM Bucureşti sunt două cazuri fericite în Europa, acesta fiind şi motivul pentru care 19 jucătoare din străinătate se regăsesc în loturile celor două formaţii, 10 respectiv 9. Baia Mare va avea un buget de aproximativ 1,5 milioane de euro, CSM Bucureşti a anunţat în primăvară chiar 1,8 milioane de euro. Ambele au ca principal sponsor Primăriile, iar din acest punct de vedere Capitala are o forţă financiară mai mare.
Avantaj: CSM Bucureşti

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.