Primarul Petruţ din Cavnic îşi arată din nou muşchii: „Cine nu e cu mine e împotriva mea”

Minerul Cavnic la un pas de eliminarea din Campionatul Judeţean de Fotbal. Primarul Petruţ îi mai dă un brânci dar nu-i iese, face „blocaj”, „faultul” şi „pressingul” la echipă, numai că cineva s-ar putea să-i arate, ca-n orice sport, cartonaşul roşu , pentru eliminare.

Echipa de fotbal ,Minerul Cavnic, este la un pas de eliminarea din Campionatul Judeţean de Fotbal şi asta se datorează doar „muşchilor primarului Petruţ care, deşi se laudă că a făcut tot ce a putut să sprijine sportul în oraş, nu a făcut decât să dezbine.

Echipa a luat ființă în 1934, are culorile roșu-albastru, iar în 1971 a promovat pentru prima dată în Divizia C. Peste 2 ani a ajuns și în eșalonul al doilea, cu antrenorul Ion Bartha la cârmă.

Din lot au făcut parte, printre alții, Ficzay, Kiss, Szimai, Luncan, Timar, Ciutacu, Frăsineanu, Daubner, Varga, V. Pop, D. Pop și Csatlos.

În vara lui 1974 a retrogradat în C, revenind în B în ’76, dar numai pentru un singur sezon. Cele mai bune performanțe din istoria clubului au fost realizate în 1979-80 și 1982-83, când minerii s-au situat pe locul 6 în eșalonul secund. Până în 1993, Minerul a evoluat fie în B fie în C, după care a retrogradat în Divizia D. A mai avut o revenire, dar din 1996 se scaldă doar în eșalonul al patrulea al fotbalului românesc.

AS Minerul Cavnic este una dintre echipele de tradiție ale județului Maramureș. După revoluție, echipa care a evoluat ani buni în cea de-a doua divizie a țării, a intrat într-un con de umbră, la fel ca majoritatea echipelor din Maramureș.

În 2008, un întreprinzător privat din oraş, iubitor a sportului a decis să preia echipa şi a susţinut-o cu bani din propriul buzunar. La aceste cheltuieli a contribuit şi Primăria Cavnic cu sume pentru transport când erau partide în deplasare şi pentru arbitraj din sumele alocate de la Buget pentru susţinerea sportului şi a culturii.

„După cum oricine ştie, pentru a face sport nu ajunge să ai transport şi arbitraj. Sportivii mai trebuie să aibă şi echipament şi mingi şi o masă măcar după meci”, spun sportivii. Se pare însă că pentru Primăria Cavnic practicarea unui sport se rezumă la cele două acţiuni: transport şi arbitraj.

Circul în echipa de fotbal are însă un alt substrat, lucru cunoscut doar de cei „din interior”. Este vorba despre convingerile politice ale celor doi principali decidenţi, preşedintele Clubulul şi edilul care fac parte în acest moment din echipe politice diferite.

Vladimir Petruţ pare să creadă cu tărie în dictonul „Cine nu e cu mine e împotriva mea” şi, după ce ani de zile l-a curtat pe Dan Daniel, om de afaceri cu mare influenţă în oraş şi preşedinte şi susţinător al AS Minerul, acum s-a întors împotriva lui deoarece acesta este şi consilier local dar …PNL.

La ordinul primarului  a fost retrasă echipa din campionat dar nu recunoaşte deşi actele dovedesc acest lucru.

În acest moment, AS Minerul Cavnic este înscrisă în campionat dar are de plătit  suma de 1.550, bani care reprezintă vizarea carnetelor de către AJF pentru fiecare jucător în parte, 40 de lei pentru seniori şi 20 de lei pentru fiecare juniori. La aceşti bani se mai adaugă taxa pentru vizita medicală, 20 de lei de persoană.

AJF Maramureş a emis o factură pentru această sumă pe numele Primăriei Cavnic, factură pe care Petruţ se laudă pe la colţuri că a achitat-o , dar nu este chiar aşa.

Primarului nu i-ar prea conveni să scoată din conturile primăriei şi aşa subţiate rău aceşti bani dar nici nu-i convine să fie arătat cu degetul drept „groparul” sportului din Cavnic astfel că a apelat la un artificiu: ţine banii în stand-by până la primul „offsaid” al echipei şi strigă „stop joc”.

Pe înţelesul tuturor, echipa are deja la activ o absenţă din Campionat şi, la următoarea neprezentare este eliminată, iar banii nu mai trebuie achitaţi. Pe asta a mizat probabil şi Petruţ pentru ziua de sâmbătă, 25 martie, atunci când a ameninţat jucătorii să nu intre în teren,  dar totuşi spre indignarea lui Petruț partida s-a jucat.

Noi ştim că sportul nu are nimic de-a face cu politica deşi în ambele domenii ar trebui să se practice principiile de „fair-play”. Se pare însă că Petruţ a reţinut doar cum se fac „blocajul”, „faultul” şi „pressingul”, numai că, la fel care în orice sport, cineva poate fluiera în orice moment finalul partidei sau poate să-i arate cartonaşul roşu pentru eliminare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.