România VS. Belarus- Duminică, 15 iunie 2014, de la ora 18.30, la Sala Polivalentă „Lascăr Pană” din Baia Mare

banner_site_bm(10) (1)Naţionala feminină de handbal este foarte aproape de a zecea prezenţă la un Campionat European din 11 ediţii posibile, după ce a câştigat miercuri seara cu 30-28 partida cu Belarus, disputată la Mogilev. Cele două reprezentative sunt în luptă directă pentru locul 2 în Grupa a 6-a (unde Norvegia, cea de-a treia componentă a seriei, şi-a asigurat deja locul 1, cu patru victorii din tot atâtea posibile), poziţie care asigură calificarea la turneul final din Croaţia şi Ungaria (7-21 decembrie 2014). „Am obţinut un rezultat bun de calificare, dar rămânem în gardă”, a declarat Tadici înaintea partidei retur, din 15 iunie, ce se va disputa în Baia Mare.

 Tricolorele au revenit joi seara în ţară, după o deplasare dificilă în Belarus. Scopul a fost însă atins, un rezultat care să le scutească de emoţii suplimentare înaintea returului de pe teren propriu. România s-a impus la două goluri diferenţă, deşi a condus în mai multe rânduri şi la patru goluri. „Mi-ar fi convenit să câştigăm la 4-5 goluri diferenţă, dar aşa rămânem foarte atenţi pe meciul retur. Mai ales că adversarii au declarat la conferinţa de presă că rezultatul de 30-28 nu schimbă cu nimic datele problemei şi vin să se califice în România. A fost un joc de intensitate, iar ei au motivat că jucătoarele lor care activează în Rusia au venit târziu la lot şi n-au avut timp suficient pentru a pregăti cum şi-ar fi dorit manşa tur. Rămâne de văzut dacă vor reuşi să se prezinte altfel la meciul doi. Şi noi am avut un drum lung până în Belarus. După vreo 11 ore de deplasare, am plecat apoi direct la antrenament, am avut o şedinţă tare de pregătire înainte de joc, de o oră şi 45 de minute”, a comentat Gheorghe Tadici. Delegaţia României a ajuns la destinaţie după un drum Bucureşti-Viena-Minsk cu avionul, apoi cu autocarul, până la Mogilev.

neagu„Cu Neagu la dispoziţie am avea o soluţie în plus”

Belarus a oferit o replică bună României şi l-a surprins pe selecţionerul Tadici cu „extremele, au marcat goluri din unghiuri foarte dificile”. Antrenorul naţionalei a făcut şi o radiografie a adversarului după manşa tur: „Belarus este o echipă pe care nu am subestimat-o. Este o formaţie robustă, cu trei interi foarte puternici şi un pivot greu de ţinut, care te plimbă mult. Adversarele le-au rupt mâinile fetelor pe aruncări. Evoluţia, dar şi declaraţiile lor ne-au pus în gardă şi pentru retur”.

După partida de la Mogilev, Paula Ungureanu este singura componentă a lotului care s-a resimţit, dar selecţionerul susţine că portarul va fi apt de joc în Baia Mare. „Sper să o avem la dispoziţie şi pe Cristina Neagu, pentru a mai găsi o soluţie în plus”, a mai spus Tadici.

Slovacia, surpriza de la Euro 2014Coşmarul Polonia de la Mondiale, aproape eliminat

11 din cele 16 locuri disponibile pentru Campionatul European de handbal feminin au fost deja ocupate. Alături de ţările gazdă, Ungaria şi Croaţia, au obţinut deja calificarea la turneul final Danemarca, Franţa, Slovacia, Muntenegru, Spania, Suedia, Norvegia, Rusia şi Germania. Dintre acestea, Slovacia reprezintă surpriza preliminariilor, în condiţiile în care revine la un turneu final după o pauză de 19 ani! Slovacia, care s-a calificat dintr-o grupă cu Franţa, Islanda şi Finlanda, a fost adversara României în play-off-ul Mondialului din 2013. „Noi, când am câştigat anul trecut cu două goluri în Slovacia (n.r. scor 23-21), s-a spus că am avut un meci slab. S-au echilibrat mult valorile, lucru dovedit şi în această săptămână, când s-au înregistrat multe rezultate strânse. Echipele favorite au întors greu jocurile pe final”, a declarat Gheorghe Tadici.

Pentru ultimele cinci locuri la Campionatul European se duelează: Austria cu Ucraina (Gr. 1), Cehia cu Polonia (Gr. 3), Olanda cu Turcia (Gr. 4), Slovenia cu Serbia (Gr. 5), România cu Belarus (Gr. 6). Olanda, Cehia şi România sunt mari favorite la calificare, în timp ce în celelalte două dispute orice este posibil.
Ca amănunt interesant, Cehia, adversara pe care România a învins-o fără probleme la ultimul Mondial (n.r. decembrie 2013), este foarte aproape să lase acasă Polonia, reprezentativa care le-a eliminat pe tricolore la aceeaşi competiţie în optimile de finală. Înaintea ultimei runde, Cehia are două puncte peste Polonia, dar şi meciul direct acasă. În tur, Cehia s-a impus la Lublin cu 22-19.

 

Grupa 6
Meciuri disputate:
România – Norvegia  23-25
Norvegia – România  30-18
Norvegia – Belarus   33-29
Belarus – Norvegia   24-32
Belarus – România    28-30

Clasament 
1. Norvegia 4 4 0 0 120 – 94 p. 8. 
2. România 3 1 0 2 71-83 2 p..
3. Belarus 3 0 0 3 81-95 0 p..

Ultima partidă (duminică, 15 iunie): România – Belarus

Notă: Norvegia e deja calificată. La Europene se mai califică şi locul doi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.