Simona Sitar: ,,Renunțarea la înaltă performanță nu trebuie asociată cu un destin spulberat’’

 

simona-sitarSimona Sitar este campioană națională la box și este băimăreancă. Sportiva noastră reprezintă România în competițiile internaționale. Și-a dorit, încă de mică, să realizeze ceva în viață, să reușească, să își croiască un drum mai bun. S-a îndreptat spre sport, spre box, de unde au venit și cele mai mari reușite profesionale. Este campioană națională la box, însă prea puțin cunoscută pe plan intern. Are, în schimb, nenumărate reușite pe plan extern. Nici nu se poate gândi la Campionatul Mondial de Box, din 2016 sau la Jocurile Olimpice de la Rio, fără a avea o susținere pe măsură din partea autorităților locale și/sau naționale. Va participa la Campionatul National de Box, după care este posibil să se retragă. Municipiul Baia Mare investește în performanța sportivă, motiv pentru care avem convingerea că factorii decizionali locali vor sprijini o campioană care ne reprezintă să ajungă la Mondiale și, ulterior, la Jocurile Olimpice de la Rio. La mijloc este performanța, înalta performanță la care nu mulți ajung, dar și prestigiul României și faima acestei zone, în lume…

Simona Sitar a reușit, până acum, pe cont propriu. Nu vorbește despre sacrificiile prin care a trecut, ci despre viitorul ei. Este un model de reușită pentru tinerii care vor să se afirme, un model care demonstrează că atunci când îți dorești cu adevărat, poți!

Rep: Simona Sitar, ești campioană națională la box, ești băimăreancă, esti  în lotul olimpic al României. Vorbește-ne despre primii pași, despre sacrificile făcute să ajungi până aici.

Simona Sitar: Primii pași au fost grei, iar următorii au fost foarte grei. Era total diferit față de cum îmi imaginam la început, dar cu multă muncă și răbdare cred că poți ajunge unde îți dorești. Sunt foarte multe obstacole, dar nu este imposibil. TOTUL SE POATE, depinde cât de mult îți dorești să reușești și cât ești dispus să investești. ,,Cine îndrăznește, învinge!’’ spunea Winston Churchill, iar eu am ajuns să cred cu tărie în afirmația aceasta. Să te lansezi este ușor, dar dacă vrei să faci ceva inedit, atunci apare greul. Dar, cum spuneam, dacă ai răbdare, ești insistent și nu renunți, cred că se poate ajunge la un nivel înalt. Foarte înalt. Cat despre sacrificii, nu vreau să le relatez, ele se simt, dar rezultatele obținute merită întregul efortul.

simona-sitar1Rep: Ce simți când se intonează imnul României, după o competiție din care ai ieșit victorioasă?

Simona Sitar: Steagul în trei culori, reprezentând România, mă face să mă simt specială. Este la fel ca atunci când văd alți sportivi onorați de înălțarea steagului și intonarea imnului României, senzatia aceea care îți dă ,,pielea de gaină”. Imnul național este menit să te motiveze, te face să te simți cu adevărat patriot, te simți solidar cu concetățenii tăi.

Rep: Planuri pentru Mondiale, pentru Jocurile Olimpice de la Rio?

Simona Sitar: Întotdeauna tind să-mi fac un plan de viitor, în funcție de propriile realizări. La un moment dat, chiar aveam planuri pentru aceste competiții. Și aici intervin sacrificiile despre care aminteam înainte. Mă angajez la realizarea unor acțiuni care cer eforturi, însă încerc ca acestea să nu fie în detrimentul celei mai importante ființe din viața mea, Sara, minunata mea copilă.

Rep: Din câte înțeleg, problemele financiare pot fi o cauză ce duc la renunțarea la înaltă performanță. Ar fi un destin spulberat?

Simona Sitar: Nu problemele financiare ar fi principala cauză. Încerc să fiu sinceră cu mine și să fac ceea ce simt. Sper să nu dezamăgesc. Consider că la Jocurile Europene de la Baku, la care am participat, ar fi fost momentul meu, dar n-am folosit împrejurarea oferită la justa valoare. Renunțarea la înaltă performanță nu aș vrea să o asociez cu un destin spulberat, ci cu o situație favorabilă pentru fondarea altui destin, probabil.

Rep: Cât de cunoscută ești în comunitatea băimăreană?

Simona Sitar: Nu mă preocupă problema aceasta și nu i-am dat importanță niciodată, pentru mine nu contează celebritatea. Mă bucură, însă, considerația unor persoane din jurul meu, neuitând să îi amintesc aici pe cei care au crezut în mine și mi-au acordat mereu credit.

Rep: Care este viitorul boxului feminin, în Baia Mare?

Simona Sitar: Nu sunt în măsură să fac o analiza obiectivă la această întrebare. Mi-aș dori, însă, să fie unul promițător și plin de performanțe.

Rep: Un gând pentru cititorii ”Maramureș Jurnal”?

Simona Sitar: Să fie sinceri cu ei, să nu se mulțumească cu puțin, să fie ambițioși și să creadă că visele lor pot deveni realitate, dar asta numai prin multă muncă susținută.

 

Marcel Cozmuța

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.