Intâlnire prefect delegaţie Ucraina pe tema:Proiectului Podului Rutier peste râul Tisa

In cursul zilei de joi, 27 noiembrie 2014, prefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian a avut, la Sighetu Marmaţiei, o întâlnire de lucru cu Chubirko Volodymyr – Preşedintele Consiliului Regional din Transcarpatia, Rivis Mykhailo – Șeful Administrației Regionale de Stat din Transcarpatia, Vartsaba Andriy – Seful Departamentului “Relaţii Economice, Investiţii si Cooperare Transfrontalieră” a Administrației Regionale de Stat din Transcarpatia si doamna Eleonora Moldovan, consul general al României la Cernăuţi.

Principalul subiect al discuţiilor a fost implementarea cât mai rapida a proiectului Podului Rutier peste râul Tisa, ca liant intre cele doua regiuni si punct de plecare pentru o mai buna cooperare economica transfrontaliera.

„Eu cred că dacă noi, aici, dăm un semnal puternic din punctul de vedere al relaţiilor romano-ucrainene putem duce la bun sfârşit proiecte bine gândite. Cred că trebuie să transmitem mai departe acest semnal, că in zona noastră relaţiile dintre Maramureş si partea de vest a Ucrainei, regiunile Transcarpatia si Ivano-Frankivsk sunt foarte bune si ar trebui sa fie un exemplu in întreaga comunitate” a precizat prefectul Anton Rohian, pe podul istoric „Academician Mihai Pop” de la Sighetu Marmaţiei.

In replică, Chubirko Volodymyr, preşedintele Consiliului Regional din Transcarpatia a mulţumit domnului prefect pentru proiectele pe care le promovează. „Faptul că avem un român preşedinte al administraţiei de la Teceu dovedeşte că avem tendinţe democratice si că in Maidanul de la Kiev au fost promovate aceste idei. Domnul preşedinte Petro Porosenko doreşte să avem cele mai bune relaţii cu România, relaţii dinamizate si de colaborare pentru că Ucraina are nevoie de tot sprijinul României”.

Delegaţia ucraineană i-a prezentat domnului prefect Anton Rohian un studiu referitor la schimburile de mărfuri si relaţiile economice pe care cele doua regiuni (Maramureş si Transcarpatia) le au in prezent.

De asemenea, s-a discutat despre la paşii ce mai sunt de urmat, de ambele părţi, pentru ca proiectul Podului Rutier peste Tisa să intre in execuţie.

„Am avut o perioadă in care această instabilitate a Ucrainei nu ne-a permis să facem paşi mai repezi si mai punctuali pentru realizarea acestei investiţii. Cu predecesorii dumneavoastră am avut relaţii foarte bune si i-am simţit ca oameni cu o extraordinară deschidere europeană. Din nefericire insă, de 25 de ani relaţiile dintre România si Ucraina au fost relaţii de prietenie si atât. Ne-am întâlnit, ne-am simţit bine, am stat 2-3 zile in vizite, am discutat in jurul problemelor. Mi-am spus că asta nu e bine! Nu e suficient. Trebuie ca cele două state, cele două regiuni ce se învecinează să facă paşi comuni pentru putea vorbi despre un progres real din punct de vedere economic.

Acest pod rutier peste Tisa ar putea rezolva o foarte mare problemă: cea economică. Când mă refer la schimburi de mărfuri, să ne înţelegem de la bun început, nu mă refer la micul comerţ de frontieră: ciocolată, vodcă, motorină si aşa mai departe! Trebuie să gândim proiecte de o alta factură, de o alta anvergură, să dezvoltăm in primul rând infrastructura, prin care să  dezvoltăm judeţul, regiunea! Dacă nu, atunci avem o problemă, noi, cei care a administram vremelnic aceste zone.

Aceasta investiţie era intr-un plan al autorităţilor române din anul 2005. Si de atunci până in anul 2013, când am semnal un protocol cu fostul guvernator, protocol pe care l-am înaintat Guvernului României, nu s-a întâmplat nimic.

Acum, la sfârşit de luna noiembrie, situaţia din punct de vedere al Guvernului României este următoarea: studiul de fezabilitate pentru podul rutier peste Tisa s-a extins de la două la patru benzi (două pe sens); avem si legătura cu DN 18, drum care deja este modernizat; avem ridicările topografice executate atât pe partea românească dar si pentru cea ucraineană; pot să vă mai spun că am ajuns la faza la care partea românească (proiectare si execuţie) este licitată si suntem in perioada legală de depunere a contestaţiilor.

Acum am ajuns la problema pe care dumneavoastră trebuie să o rezolvaţi in cel mai scurt timp posibil: un acord intre cele două ministere, ucrainean si român, vizavi de punctele vamale. Este cel mai important punct pe care am vrut să îl discutam azi, la această întâlnire” a precizat Anton Rohian, prefectul judeţului Maramureş.

Podul rutier peste Tisa va fi finanţat cu bani din bugetul guvernamental si din fonduri europene. Valoarea estimata este de 11 milioane de euro.

„Vreau să vă mulţumesc, domnule prefect, pentru că in perioada in care noi ne-am rezolvat problemele interne dumneavoastră v-aţi îngrijit de acest proiect.  Situaţia noastră internă este una dificilă, deşi in zona Transcarpatia nu sunt probleme. Noi avem toată deschiderea înspre România, înspre Europa. Eu vreau încă o dată să vă felicit si să vă mulţumesc că in aceasta perioada aţi muncit si pentru noi. De toate problemele legate de acest pod peste Tisa mă voi ocupa eu, personal. Sunt de acord cu dumneavoastră, trebuie să trecem de etapa import/export de ciocolată si motorină si să colaboram eficient din punct de vedere economic, la un nivel superior. De aceea vă consider un partener devotat, un om politic european. Chiar dacă azi, la noi in Ucraina este situaţie de război, vă asigur că acest proiect nu va fi ignorat. Si asta, pentru că este un proiect menit să ne unească!” a declarat Chubirko Volodymyr – Preşedintele Consiliului Regional din Transcarpatia.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.