Sărbătoare la Muzeul de Mineralogie

25ani_5Muzeul de Mineralogie din Baia Mare este în sărbătoare. În programul bogat prilejuit de aniversarea a 25 de ani de la deschiderea expoziţiei permanente  a Secţiei de Ştiinţe Naturale a Muzeului Jude­ţean Maramureş, ziua de miercuri a fost rezervată unui eveniment cultural-artistic.

Acesta a inclus deschiderea unei expoziţii temporare cu exponatele-„vedete” ale Muzeului de Mineralogie, un recital de muzică folk şi colinde, susţinut de Marinel Petreuş, un recital de poezie eminesciană, pus în „scenă” de actorul Claudiu Pintican, managerul Teatrului Municipal Baia Mare, şi un moment muzical al Coralei Armonia.
Ioan Denuţ, noul director al Muzeului de Mineralogie, a subliniat importanţa multiplei aniversări. Astfel, muzeul sărbătoreşte 25 de ani de la deschiderea expoziţiei permanente în sediul actual (6 noiembrie 1989), pe atunci funcţionând o Secţie de Ştiinţe Naturale a Muzeului Judeţean. Pe 10 decembrie s-au împlinit, totodată, 22 de ani de la decizia Delegaţiei permanente a Consiliului Judeţean Maramureş de înfiinţare a Muzeului de Mineralogie Baia Mare, în sediul unde funcţionează şi azi. Şi tot pe 10 decembrie s-au împlinit 40 de ani de când în Baia Mare a fost organizată prima expoziţie de minerale. Sunt tot atâţia ani de când s-a organizat, la Ba­cău, prima expoziţie de minerale din ţară.
În ceea ce priveşte expoziţia temporară deschisă în sala de buzunar, ea este a 118-a organizată de Muzeul de Mineralogie. Ea cuprinde piese adunate de Victor Gorduza, în memoria căruia s-a ţinut un moment de reculegere. „Am dorit să dăm publicului ce avem mai bun în colecţiile noastre”, a spus Ioan Denuţ. Expoziţia cuprinde 44 de piese din categoria Tezaur a patrimoniului naţional cultural mobil, piese extrem de valoroase, motiv pentru care paza a fost dublată. Geologul Marinel Kovacs a remarcat că mineralele expuse sunt rarităţi pe plan european şi mondial. Ele au fost găsite exclusiv în zona noastră. Din motive de securitate, expoziţia rămâne deschisă doar pe parcursul acestei săptămâni.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.