Un patron de brutărie se chinuie să găsească angajaţi. ”Nu găsesc oameni care să muncească 8 ore pe zi”

painealbaRomânia se confruntă cu o lipsă acută a forței de muncă. Fie consideră că sunt prea calificați, fie că nu merită salariul pentru a se da jos din pat, nu toți românii sunt dornici să aibă un trai stabil și cinstit.

Patronul unei brutării artizanale din Galați a declarat pentru ZF că de două luni caută să angajeze două persoane pentru producție și nu găsește.

Statul este prea generos cu ajutoarele sociale, există o prea mare largheţe în acordarea ajutorului de şomaj şi, din astfel de cauze, mulţi dintre cei apţi de muncă preferă să stea acasă pe principiul „mai bine 5.000 la umbră decât 10.000 la soare“.

În faţa acestei realităţi, statul ar trebui să acorde ajutoare minime, în schimb să-i încurajeze fiscal pe cei care lucrează, este de părere Adrian Şerban, un mic antreprenor din Galaţi care deţine o brutărie şi care de două luni caută zadarnic să angajeze doi oameni pentru producţie.

„Nu găsesc oameni care să muncească, să se scoale de la 4 dimineaţă şi să muncească cinstit 8 ore pe zi“, a spus pentru ZF Adrian Şerban, care a continuat: “Să nu va închipuiţi că vreau să aibă calificare în domeniu. Tot ce le cer este să vrea să muncească şi să fie la 4:30 dimineaţa în brutărie (pentru că în panificaţie se munceşte în timpul în care toţi ceilalţi dorm şi pentru că pâinea şi produsele trebuie să fie calde atunci când lumea merge la serviciu, la 7:30).

„Am dat anunţ în ziarul local de două luni şi dacă mă sună o persoană pe zi, mă consider norocos.“ Potrivit antreprenorului, primele întrebări ale potenţialilor angajaţi privesc salariul şi programul sau zona – ca nu cumva să facă mai mult de cinci minute până la muncă.

Şerban mai spune că a ajuns să nu mai doarmă noaptea nu pentru că nu ar avea bani pentru salarii sau impozite, ci pentru că „nu am oameni să fac toate produsele pe care ştiu să le fac“.

El este de părere că principala cauză a acestei stări de fapt este statul care acordă ajutor de şomaj celor care termină liceul fără ca aceştia să fi muncit măcar o zi şi acordă ajutor social consistent: aşa se face că nimeni din aceste categorii nu mai vrea să muncească.

„E pe principiul – mai bine 5.000 la umbră decât 10.000 la soare.“

În ritmul acesta, conchide Adrian Şerban, statul nu o să mai aibă de la cine lua impozite pentru că nu munceşte nimeni cu toate că oameni capabili de muncă există: „O soluţie ar fi poate să nu mai dea ajutoare sociale, decât strictul necesar asigurării vieţii – o pâine şi o sticlă de apă pe zi. În schimb, să-i lase mai mulţi bani în buzunar din impozitul pe venit celui care munceşte. Că el oricum îi va cheltui şi statul îi încasează înapoi din TVA, prin consum“.

Sursa: gazetaromaneasca.com

13 COMENTARII

  1. Dacă tot scrieti aceste articole, aveti curajul sa scrieri si ce salariu oferă acel antreprenor? Nu, nu aveti curajul. Este normal să nu scrieri tot adevărul…..

  2. Lansez un apel public catre toti cetatenii Romaniei sa nu mai munceasca ca angajati !
    Cuvintele „muncitor” si „salar” reprezinta cuvinte jignitoare si fac parte din calomnie
    care este pedepsita penal.

  3. Bravo, să nici nu se angajeze nimeni , pur şi simplu patronii sunt nesimţiţi şi inumani , dau nişte salarii cu care oamenii nu au cum să se descurce de la o lună la alta. Aşa trebuie , să nu li se angajeze nimeni. Şi eu aveam de ales între angajarea la un hypermarket şi angajarea la o firmă românească , am ales-o pe cea de-a doua, mare greşală am făcut. Patronii români îşi permit să te plătească groaznic pe când multinaţionalele respectă legile codului muncii , patronii noştri eludează mereu legile codului muncii făcând în aşa fel ca de fiecare dată să-i plătească angajatului un salariu cât mai mic . Dar cum găsesc un job la o multinaţională cum mă angajez acolo şi n-am să mă mai angajez la patroni români niciodată, sunt cei mai necinstiţi şi inumani!!!

  4. Dar ce știți sa faceți de 3000 lei „specialistilor”. Voi produceți prin munca voastră minim 5000 lei pe luna ca sa primiți voi 3000 lei? De leneși și putori va ascundeți după motive de gen : salariul e mic, munca multa, sclavagism , etc. Intai demonstrați ca știți ceva și produceți ceva și apoi ridicați pretenții.

  5. de unde sa dea salariu de 3000 de lei ca nici nu face atat profit….

    Cand cereti salariu de 3000 de lei ganditiva si la patroni ca nici ei nu fac 3000 profit pe luna ….

  6. Cei ce au comentat ca un patron de brutarie nu face3000 pe luna se inseala amarnic,fac mult mai mult am lucrat in acest domeniu 18 ani pe un salariu de cacao si si program de 12 sau mai multe ore , in acesti ani toate brutariile le am luat la rind siiiiiiiiiiiiii, aceeasi patroni parca nascuti de o mama lacomi si perfizi . totul pentru ei ;

  7. mai bine lasate la mana ta cai nui nimeni prost sati faca tie avere se castiga bine din asta toata lumea mananca paine si tu dai trei lulele la angajati si mai ai si tupeu sa zici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.