Ziua Portului Tradițional sărbătorită cu mândrie la Asolo, în Italia. FOTO

„Ziua Națională a Portului Tradițional din România”, sărbătorită anual în cea de-a doua duminică a lunii mai, aduce împreună nu doar pe românii din interiorul granițelor statului nostru, ci și pe toți cei care, deși trăiesc departe de țară, gândesc și simt românește.

Comunitatea română din Asolo, Italia, este un adevărat exemplu de perseverență în păstrarea și promovarea identității românești. Cu implicarea părintelui paroh Iulian Munteanu și a preotesei Doina Dimcea, membrii comunității românești organizează periodic activități artistice, culturale și religioase, menite să păstreze vie flacăra românismului în mintea și sufletul fiecărui rezident român, fie că este adult stabilit în peninsulă sau copil născut pe meleagurile italiene.

„Cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, duminică 14 mai, a cincea duminică după Paști, numită a Samarinencii, în Parohia Sfântul Prooroc Moise din Asolo a avut loc a doua ediție a Festivalului Portului Popular, cu ocazia Zilei Naționale a Portului Tradițional. În cadrul aceluiași Festival am sărbătorit și Ziua Familiei. După Sfânta Liturghie toți credincioșii au mers la o agapă frățească unde au urmărit cu emoție copiii parohiei, care au susținut un concert de cântece, poezii și joc românesc. Am avut ca invitați oficiali din partea primăriei Asolo pe Dl. Gerardo Pesseto (Asessore Cultura) și Doamna Angelina Tedesco (director CNA Asolo), care ne-au felicitat și ne-au îndemnat să ne simțim acasă și aici în Italia. De asemenea Părintele Ioan Bivolaru, de la Cernăuți – Bucovina, unchiul părintelui Iulian Munteanu, pe filieră maternă, a vorbit foarte frumos de familia creștină și importanța păstrării legăturii cu biserica. Ne-am bucurat împreună cu copiii și părinții de o zi minunată și binecuvântată cu joc și voie bună.”- a consemnat preoteasa Doina Dimcea pe pagina de facebook a Bisericii Ortodoxe Asolo.

În localitatea Asolo sunt stabilite foarte multe familii de borșeni. Cu toții  participă la evenimentele organizate în comunitate. Numărul și dimensiunea acestor evenimente sunt impresionante, toate având în comun cântecul, dansul, portul popular, voia bună și veselia specifică poporului român. De „Ziua Națională a Portului Tradițional din România”, cântecul maramureșean a răsunat pe scena Casei Tineretului din Casella d’Asolo, recitalul fiind susținut de copiii din Parohia Asolo și de tânărul cântăreț de muzică populară Dănuț Horj, venit special din Borșa pentru acest eveniment. Reprezentanta comunității borșene, Anuța Horj, Ambasador Cultural al orașului Borșa în Italia, s-a implicat ca de fiecare dată în organizarea evenimentului, preocupată să transmită mai departe frumusețea tradițiilor, obiceiurilor, portului și cântecului maramureșean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.