Anticiclonul Circe loveşte puternic în România! Eră glaciară peste Europa

Șefa ANM, Elena Mateescu, a explicat că în zilele de joi și vineri, în România, vom avea temperaturi care vor depăși 40 de grade. În paralel, Europa este ameninţată de un ciclon periculos care va ajunge şi în ţara noastră.

Anticiclonul Circe a ajuns deja în Vestul Europei și începe să-și facă simțită prezența, în special în Italia. Anticiclonul Circe va determina o scădere bruscă a temperaturilor în Italia, fiind diferențe de 12-14 grade față de zilele precedente, împingând în schimb aerul foarte cald spre Estul Europei.

Efectul anticiclonului Circe nu va fi resimțit doar în Italia, ”victimă colaterală” fiind țările din Estul Europei, în special România. Acest anticiclon va împinge valul de aer cald care stagna deasupra Italiei chiar spre Estul Europei, ceea ce va determina un val de caniculă în România pentru zilele de joi și vineri.

Șefa ANM, Elena Mateescu, a explicat că în zilele de joi și vineri, în România, vom avea temperaturi care vor depăși 40 de grade. „Joi, valul de căldură va cuprinde regiunile vestice, sudice și sud-estice. Ne vom apropia joi de temperaturi, în special în lunca Dunării, de până la 37-38 de grade.

Indicele de temperatură-umezeală va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități, iar vineri va fi cea mai caldă zi din această săptămână, pentru că deja valul de căldură în intensificare va cuprinde toată țara și vom vorbi de temperaturi la scara întregii țări, între 32-41 de grade, cu cele mai ridicate valori în sudul și sud-vestul”, a explicat șefa ANM.

Ce este un anticiclon

Un anticiclon este o zonă atmosferică de înaltă presiune, în care presiunea atmosferică este superioară celei din zonele învecinate.

Această zonă este caracterizată prin vânturi ce se rotesc în jurul unui centru de înaltă presiune, de la care aerul diverge orizontal și în care predomină mișcările descendente.

Aceste vânturi bat în sensul acelor de ceasornic în emisfera nordică și în sens contrar în emisfera sudică. În general, anticiclonul determină un timp cu nebulozitate redusă, călduros vara și rece iarna.

Cercetătorii de la Universitatea Copenhaga din Danemarca, au făcut o descoperire care ar putea să îngrozească Europa. Experții au constatat că acel curent meridional din Oceanul Atlantic s-ar putea prăbuși în orice moment, din 2025, din cauza schimbărilor climatice, iar acest lucru ar putea să ducă la un fel de eră glaciară pe continentul european, pentru că nu se mai face schimbul de căldură.

Cercetătorii au folosit în studiul lor temperatura oceanului din ultimii 150 de ani, le-au combinat cu noile instrumente statistice aflate, din punct de vedere al tehnologiei, la dispoziție și au ajuns la această concluzie.

Este o primă concluzie care trage un serios semnal de alarmă. „Cercetările pot continua în acest sens. Cert este că Organizația Meteorologică Mondială face recomandări tuturor serviciilor meteorologice din întreaga lume și monitorizează tot ceea ce se întâmplă la nivel mondial.

Face precizarea că următorii cinci ani vor putea depăși, cu o probabilitate de 98% creșterea temperaturii medii anuale, la nivel mondial cu 1,5 față de perioada preindustrială și cel puțin un an va putea depăși anul 2016, cel mai călduros până în prezent la nivel mondial.

Cu siguranță lucrurile sunt într-o dezvoltare continuă și cred că ar trebui să luăm fiecare an în parte și pe măsură ce ne apropiem de ceea ce înseamnă fiecare studiu în parte să facem aprecieri asupra a ceea ce se întâmplă.

Până atunci, însă, vorbim de o perioadă de trei săptămâni din luna iulie, considerată cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice și care reprezintă un record.

Acest record este de interes și pentru zona țării noastre pentru că luna iulie din acest an a înregistrat din totalul de 31 de zile, în 27 de zile am avut o temperatură medie zilnică peste media multianuală a lunii respective.

Fapt care confirmă că tendința rămâne cea despre care vorbim și anume încălzirea globală”, a declarat Elena Mateescu, director ANM.sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.